Tuesday, August 16, 2016

PLACKI OWSIANO-KOKOSOWE BEZ DODATKU MĄKI I CUKRU

Do zrealizowania tegoż przysmaku, zabierałam się dwa razy pod rząd: za pierwszym razem uzyskałam danie z daleka przypominające risotto, zaś za drugim, po lekkiej modyfikacji - otrzymałam już to, czego oczekiwałam. Placki owsiano-kokosowe to świetna alternatywa dla szybkiego, pożywnego śniadanka. Placuszki wyglądają i smakują jak ciasteczka. Bardzo zdrowe i pożywne ciasteczka, bez dodatku cukru, "białej śmierci" (czyt. soli) oraz tuczącej mąki! Jestem pewna, że udadzą się one każdemu - nawet komuś, kto nie jest z kulinariami za pan brat..

SKŁADNIKI (1 porcja = ok 5 placuszków)
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki oliwy / masła klarowanego / oleju kokosowego (zdrowszy) - do smażenia.