Wednesday, February 22, 2017

KULKI MOCY A'LA FERRERO ROCHER

Już jutro, 23. lutego, czeka nas najbardziej kaloryczny dzień w ciągu roku - "Tłusty Czwartek". Obserwując ludzi znajdujących się dookoła nas, łatwo można dojść do wniosku, że przygotowują się oni do tego jakże komercyjnego "święta" niczym na nadejście wojny. Wynoszą pączki, donuty i inne łakocie całymi kartonami - zupełnie tak, jakby miało nie być jutra..😆 Dobrze, przyznaję - zjedzenie jednego pączka, dla podtrzymania "tradycji", nie jest zbrodnią, aczkolwiek wiem sama po sobie, że jeśli tknę choćby maleńki kęs, obudzi się we mnie chęć podjadania słodyczy, której nie będę zdołała poskromić. Kończy się to zazwyczaj zjedzeniem nie jednego pączka, a dziesięciu. Wolę zatem obejść się ze smakiem i życzyć "smacznego" wszystkim robiącym sobie "cheat day". Osobiście pozostanę przy zdrowszych i mniej kalorycznych formach "tuczenia się"..


KULKI A'LA FERRERO ROCHER

SKŁADNIKI: 
  • orzechy (miałam zrobione dwie wersje - z laskowymi oraz z mieszanką orzechów włoskich i brazylijskich - polecam drugą wersję, jest o wieeeele smaczniejsza!),
  • jagody goji [MyVita],
  • kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • rodzynki,
  • cynamon,
  • quinoa - komosa ryżowa [MyVita],
  • woda,
  • syrop klonowy, miód, ksylitol lub inny słodzik.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

I. Płatki owsiane, orzechy, jagody goji i komosę ryżową miksujemy, a następnie, uzyskaną mieszankę, umieszczamy w dużej misce.
II. Kakao rozrabiamy z wodą. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy syrop klonowy lub inny, preferowany przez siebie słodzik.
III.  Mieszamy uprzednio przygotowaną masę z płatków, orzechów, komosy i jagód goji wraz z rozrobionym kakaem i cynamonem. Formujemy niewielkiej wielkości kulki, które posypujemy wiórkami kokosowymi.
IV. Kulki schładzamy przez co najmniej 15 min w lodówce.

www.myvita.pl

Smacznego!