CZTEROSKŁADNIKOWE, ZDROWE CIASTKA Z ORZECHAMI

Dzień dobry! Witam Was bardzo serdecznie w piękny, słoneczny dzień! Choć wedle kalendarza rozpoczęliśmy dopiero drugą połowę lutego, za oknem dostrzec można pierwsze oznaki wiosny - cudownej, dodającej motywacji i chęci do działania! Wyszło Słoneczko, na którego widok, serducho aż się raduje! Oby takich dni nastąpiło więcej, ponieważ mam już serdecznie dość ponurej zimy..

O moich poczynaniach pseudo-kulinarnych opowiadam bardzo rzadko. Przyczyna tego fantu jest prosta - zanim porobię zdjęcia danej potrawy, zdążę wszystko pochłonąć...Pomimo że nie widać tego po mnie, jestem straszliwym głodomorem. Uwielbiam jedzenie - smaczne, zdrowe, bogate w witaminy. Przy intensywności ćwiczeń, jaką obrałam, muszę dobrze zjeść. Dobrze, ale zarazem dietetycznie. W przeciwnym razie, zakończyłoby się to brakiem sił. Na cokolwiek..

Po raz kolejny zabieram się za przygotowywanie potraw i zamieszczanie przepisów w Internecie. Prostych, a wręcz banalnych, ponieważ wiem, że nie każdy preferuje owoce morza, sushi, czy też posiłki, których przygotowanie wiąże się z poświęceniem najmniej czterdziestu-sześćdziesięciu minut.


W najbliższym czasie ukaże się przepis na przepyszny sok - idealny podczas przeprowadzania detoksu, sałatki, a także proste dania obiadowe. Dziś jednak, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zdrowe ciasteczka. Cukier zastąpiony został syropem klonowym, natomiast w roli tłuszczu występują orzechy. Walory estetyczne, niestety, nie zostały zachowane, aczkolwiek ciacha bronią się smakiem!


CZTEROSKŁADNIKOWE CIASTKA Z ORZECHAMI


SKŁADNIKI (z jednej porcji wychodzi ok 6-ciu średniej wielkości ciastek):
  • 3 białka jaja kurzego,
  • 1 żółtko,
  • garść mieszanki studenckiej (orzechy arachidowe, rodzynki, migdały, orzechy nerkowca, suszone banany, ananas w kostce) - ok 50 g [BioIndygo],
  • 1 łyżeczka nasion chia [BioIndygo],
  • 1 łyżeczka syropu klonowego [BioIndygo].


www.bioindygo.pl

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do misy miksera wsypujemy mieszankę studencką (orzechy arachidowe, rodzynki, migdały, orzechy nerkowca, suszone banany, ananas w kostce) i nasiona chia. Następnie dodajemy białka, żółtko i syrop klonowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość, w dowolny sposób, formujemy na blasze, uprzednio wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Masa jest gęsta, więc spokojnie można wykonać z niej ciastka lub batony. Piec przez 20 min, w temperaturze 170°C.
Smacznego!

    Share this:

    CONVERSATION

    INSTAGRAM